
Onze debatclub moet zich ook aanpassen aan de huidige omstandigheden. Hoe ze dat doen? Kijk het filmpje van Omroep Tilburg! Klik op "lees meer" om het filmpje te bekijken.
LEES VERDER >Onze debatclub moet zich ook aanpassen aan de huidige omstandigheden. Hoe ze dat doen? Kijk het filmpje van Omroep Tilburg! Klik op "lees meer" om het filmpje te bekijken.
LEES VERDER >Van 24 februari tot en met 3 maart is op het Beatrix College het onderzoek ‘Onderwijs op afstand: zelfevaluatie thuisonderwijs leerlingen’ uitgevoerd. Met dit onderzoek wilden we de tevredenheid van onze leerlingen toetsen en uitvinden op welke punten we het afstandsonderwijs op onze school zouden kunnen verbeteren.
Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de leerlingen ‘tevreden’ of ‘zeer tevreden’ is met de online lessen. Dat blijkt ook uit de resultaten op de stelling ‘Door online onderwijs begrijp ik de lesstof minder goed.’ Bijna een kwart van de leerlingen heeft hier namelijk ‘bij geen enkel vak’ geantwoord. 48% van de leerlingen begreep bij ‘een paar vakken’ de lesstof minder goed door online onderwijs. Vooral wiskunde en natuurkunde bleken voor die laatste groep een struikelblok. Gelukkig gaven de meeste leerlingen aan positief te zijn over de begeleiding die ze kregen op afstand, zowel van hun mentor als van vakleraren.
Uit alle cijfers bij elkaar blijkt dat leerlingen van het Beatrix College, in vergelijking met de zogenoemde benchmark, minder last hebben van een achterstand. Een resultaat waar we blij mee mogen zijn.
Hoewel er een kleine groep leerlingen is die het thuisonderwijs fijn vindt (genoemde redenen: niet naar school hoeven fietsen, kunnen uitslapen, lessen kunnen volgen als je ziek bent), wil de grootste groep leerlingen toch graag weer naar school. Het contact met medeleerlingen, de mogelijkheid om samen te werken en om weer uitleg te krijgen in het klaslokaal zijn de drie belangrijkste punten van leerlingen die ze noemen om weer (vaker) naar school te willen.
Door corona zijn al onze voorlichtingsmomenten anders qua planning en ook qua vorm. Eerder dit jaar hebben we gecommuniceerd dat we van zins waren om na de carnavalsvakantie meeloopmiddagen te organiseren voor leerlingen van groep 7 en hun ouder(s)/verzorger(s).
Door de verlenging van de lockdown en de onzekerheid over de verdere duur ervan, hebben we besloten om deze meeloopmiddagen nu niet aan te bieden. Voor ons hebben de meeloopmiddagen pas echte meerwaarde als deze ook fysiek op school kunnen plaatsvinden. Voor leerlingen uit groep 8 kon het dit jaar echt niet anders, maar voor leerlingen uit groep 7 hebben we natuurlijk iets meer tijd.
Als het dit jaar nog mogelijk is om meeloopmiddagen op school te organiseren, dan doen we dat zeker. Op dat moment zullen we jullie, en de basisscholen, hierover verder informeren.
Docent biologie en bevlogen tweetalig onderwijs-man Ralph Voesenek en zeker zo bevlogen geschiedenis docente Eline Nooteboom, zijn geinterviewd door Leraar24.nl, een website waar je heel veel over onderwijs en onderwijsontwikkelingen in Nederland kunt vinden. Wij zijn hartstikke trots op Ralph, Eline en onze leerlingen, en als jullie het filmpje bekijken, snap je zeker waarom!
Ook wanneer je interesse hebt in tweetalig onderwijs, zeker even bekijken!
https://www.leraar24.nl/2625567/zo-kun-je-je-als-leraar-ontwikkelen-in-het-tweetalig-onderwijs/
Het Beatrix heeft al tweetalig atheneum (tta). Daar komt in het schooljaar 2020/2021 tweetalig havo (tth) bij. Volgens Tom Heijnen, directeur havo en vwo, wordt het een stroming voor leerlingen met een havoadvies die praktisch ingesteld zijn, nieuwsgierig zijn en veel van de wereld willen zien en leren.
De nieuwe opleiding wordt komend jaar in de steigers gezet. “We gaan al het goede van tta gebruiken en dat toepassen op het havo-programma”, zegt Heijnen. Tijdens de opleiding tth volg je heel veel lessen in het Engels, zo leer je de taal spreken op het niveau van een near-native speaker. Met je diploma tth kun je op hbo-niveau studeren aan alle Nederlandse én internationale instellingen. “Nederland ligt midden in de wereld. Als je weet hoe het er in andere landen aan toegaat en die culturen begrijpt, kan dat deuren voor je openen. Of je straks over de grens zaken gaat doen, zelf in het buitenland gaat werken of intensief te maken krijgt met mensen uit het buitenland die hier komen: jij bent goed voorbereid.”
“De ene zes is de andere niet”, zegt Marion Schoonen. “Dat klinkt misschien gek voor een wiskundedocent maar het is wel zo.” “Wat je wilt weten is in welke mate de leerling de stof beheerst”, vult Lichamelijke Opvoedingsdocente Sandra Frusch aan. “Op welk van de vier niveaus van leren zoals RTTI die onderscheidt.”
RTTI is een vorm van nóg nauwkeuriger kijken naar hoe goed een leerling de lesstof beheerst. Het Beatrix College gaat het de komende jaren inzetten in het aanbieden en toetsen van lesstof. Twee voorlopers daarin zijn teamleiders Sandra Frusch (1A+ en 2H/A) en Marion Schoonen (3H/A). Zij zijn twee van de ruim tachtig medewerkers van het Beatrix College die zich momenteel bekwamen in theorie en praktijk van RTTI.
Voorbeeld
RTTI staat voor Reproduceren (‘je actief herinneren’), Toepassen-1 (‘in een bekende situatie’), Toepassen-2 (‘in een nieuwe situatie’) en Inzicht (‘combineren en voortborduren’). Bijvoorbeeld: de ‘R’ bestaat uit ‘de tafels van vermenigvuldiging’. Met T-1 kun je een willekeurige vermenigvuldiging uit de tafels oplossen: ‘hoeveel is 8 maal 7?’. Met T-2 snap je uit jezelf dat een vermenigvuldiging helpt om erachter te komen hoeveel dropjes er in totaal in x zakjes zitten als ieder zakje y dropjes bevat: x maal y. En met ‘Inzicht’ kun je op het idee komen dat vermenigvuldigen een logische tegenhanger heeft: delen.
Met RTTI kun je gerichter feedback geven op wat een leerling heeft geleerd. “Je kunt, als je de vragen goed hebt gecodeerd, precies zien wat de leerling nog niet helemaal goed deed”, vertelt mevrouw Frusch. Gecodeerd..? “Als je een bepaalde som of situatie niet letterlijk in de les hebt geoefend, heb je een T-2 vraag. De leerling kan in het antwoord laten zien of hij de kennis kan toepassen in een nieuwe situatie. Als je als docent die vraag wél letterlijk in de les behandelde, is het een T1- of R-vraag: de leerling heeft deze toepassing al een keer geoefend of uit zijn hoofd kunnen leren.” “Wat je wilt voorkomen is dat elke toets een geheugenoefening wordt – op den duur ontwikkel je je dan te beperkt”, vult mevrouw Schoonen aan.
Wat heeft een leerling hieraan? “Hij ziet precies op welke punten zijn voorbereiding of kennis van de stof schort”, zegt mevrouw Schoonen. “En soms zie je een patroon”, vult mevrouw Frusch aan. “Dat een leerling, cru gezegd, heel veel inzicht heeft maar te lui is om te leren. Of de juiste strategie nog niet gevonden heeft.” RTTI is absoluut geen afrekenmodel, voegt ze er streng aan toe.
En zo draagt RTTI op het Beatrix College bij aan ‘Onderwijs op Maat’? Unisono: “Precies!”