BMO weer van start!

Beatrix Maatschappelijk Ondernemen uitgebreid van start

Donderdag 12 september trapte het Beatrix College weer zijn bekroonde ‘Beatrix Maatschappelijk Ondernemen’-activiteiten af. Met BMO kunnen leerlingen op vrijwillige basis het verschil maken voor een betere wereld. Ze doen dat alleen of in groepjes, in samenwerking met organisaties buiten de school of zelfstandig. Dit jaar werkt de school voor het eerst samen met collega-scholen en besturen uit het basisonderwijs.

 

“Het groeit”, lacht BMO-coördinator Jette van Velzen van het Beatrix College. “En het wordt steeds leuker.” Bij BMO leren kinderen al jong dat ook zij iets goeds kunnen doen voor de wereld. Ze ‘krijgen’ een aantal uren lestijd om hun eigen maatschappelijk project te doen en staan meestal zelf in direct contact met de mensen voor wie ze iets organiseren of uitvoeren. “Die ervaring vergeten ze nooit meer”, zegt Van Velzen. “Vaak gaan ze er helemaal in op zodra ze merken hoe ze bij kunnen dragen, hoe klein misschien ook, aan een wereld die net wat leuker, beter of mooier is. Je ziet kinderen soms helemaal opbloeien en nieuwe talenten bij zichzelf ontdekken. En ze vinden het vaak een leuke afwisseling van in de schoolbanken zitten.”

 

Vraag en aanbod
Jette van Velzen brengt waar nodig vraag en aanbod bij elkaar. “Het kan zijn dat iemand in de wijde omgeving handjes, denkkracht of andere steun voor iets maatschappelijks nodig heeft en dat onze leerlingen daarbij kunnen helpen. Vaak zie je ook dat leerlingen zelf een idee hebben om, ik noem maar wat, straatvuil op te ruimen. Vrijwilligerswerk te doen bij Amarant. Meer prullenbakken te organiseren. Eenzame ouderen structureel te bezoeken – het kan en mag van alles zijn, van groot tot klein.” Haar taak? “Meekijken en desgewenst bijsturen. Sommige leerlingen hebben even advies nodig en een aanmoediging. Ik zorg dat de verschillende BMO-coaches in positie komen en de leerlingen goed kunnen begeleiden. Een ander moet juist even afgeremd worden omdat ze er anders te veel tijd in gaan steken. Er komt vrijwel altijd een hoop positieve energie vrij.”

Met de samenwerking met het basisonderwijs krijgt het programma meer mogelijkheden. “We kunnen nu onze leerlingen inzetten bij projecten voor het basisonderwijs – en andersom”, zegt Van Velzen. “Sommige van onze leerlingen zullen zich er prettiger bij voelen te werken met mensen die jonger zijn dan zij. En er zullen vast hier en daar onderwijstalenten ontluiken en opduiken. Ook niet verkeerd.”

 

Het Beatrix Maatschappelijk Ondernemen-programma ontstond toen leerlingen vanuit school iets ‘goeds’ wilden doen voor de wereld. In 2016 werd het initiatief bekroond met de Brabantse Onderwijsprijs. (Organisaties die informatie willen over de mogelijkheden van BMO kunnen een mail sturen naar bmo@beatrixcollege.nl.)


Terug