Ik wás heel verlegen
LEES MIJN VERHAAL

 “Toen ik hier op school kwam was ik heel erg verlegen. Ik vond het erg spannend om naar deze school te gaan, want ik was bang dat mensen me niet leuk zouden vinden. Zouden ze open staan om mij echt te leren kennen? Ik merkte al snel dat de andere leerlingen en docenten nieuwsgierig waren. Ze wilden écht weten wie ik was. Mijn mentor legde me uit dat je natuurlijk altijd een eerste indruk van iemand hebt en dat je vervolgens verder moet kijken.

 

Toen ik het een tijdje moeilijk had, gingen mijn klasgenoten, mijn mentor en heel veel docenten naast me staan. Ze gaven me hoop en het vertrouwen om dóór te zetten. Dat zal me altijd bijblijven. Inmiddels durf ik mezelf te zijn en heb ik geleerd om altijd mijn eigen pad te kiezen.”

 

Isra, 4 vmbo-tl

x
Die neem je de rest van je leven mee
LEES MIJN VERHAAL

Als je een volwassene vraagt naar herinneringen aan zijn middelbare schooltijd gaat het nooit over Engels, Wiskunde of Biologie. Het gaat over leraren, klasgenoten, de studiereis, dat ene meisje. Allemaal mooie, minder mooie en soms ronduit vervelende herinneringen.

 

Wanneer je naar het Beatrix College komt ga ook jij heel veel herinneringen maken. Die neem je de rest van je leven met je mee. Je klasgenoten, leraren, mentor, coach, ik: allemaal vinden we straks een plaatsje in jouw geheugen. Naast de kennis die je hier hopelijk ook in grote hoeveelheden opdoet.

 

Over een paar jaar, sneller dan je denkt, spreken we elkaar weer. En dan mag jij me vertellen hoe je op je tijd hier terug gaat kijken. Ik durf bijna te wedden dat je het heel erg naar je zin hebt gehad. Daar gaan mijn collega’s en ik in ieder geval ons uiterste best voor doen!

 

Wilma van Noort, rector Beatrix College

x
Knap dat die leraar ons rustig krijgt
LEES MIJN VERHAAL

“Onze klas is nogal druk. We hebben het heel gezellig met elkaar, dat komt vast ook doordat we maar met een klein groepje zijn. Niet iedereen volgt de extra vakken die wij doen, zoals filosofie en techniek. Er hoeft maar een grapje gemaakt te worden en we liggen allemaal in een deuk. Tot de leraar het beu is en als hij er iets van zegt, luisteren we ook.

Dat is eigenlijk best knap, dat hij ons dan weer rustig krijgt.”

 

Ninthe, 1 atheneum+

x
Ik doe ook andere dingen dan studievakken
LEES MIJN VERHAAL

“Het klikte vanaf de eerste dag met Jaylee. Op school doen we eigenlijk alles samen. Daarbuiten niet hoor. We hebben veel lol samen. We praten allebei nogal veel en lachen veel, dus daar krijgen we van de docenten wel opmerkingen over.
 

“Alleen tijdens de KWT-uren doen we allebei wat anders. Het zijn uren die je zelf mag invullen. Je kunt dan extra aandacht besteden aan een vak waar je slecht in bent of waar je iets van moet inhalen. Of je gaat iets totaal nieuws leren, zoals EHBO. Geen idee of ze dat op andere scholen ook doen, maar ik vind het leuk dat je ook met andere dingen bezig bent dan alleen studievakken.”

 

Khouloude, 2 havo

x
We hebben heel slim minder huiswerk geregeld
LEES MIJN VERHAAL

“We kregen wel héél erg veel huiswerk voor wiskunde. Dat vond ik niet alleen, dat vond de hele klas. Omdat ik klassenvertegenwoordiger ben is het mijn taak om zoiets met de docent te spreken. We kunnen ook aan de bel trekken als we problemen hebben met het rooster, met een docent of met het aantal toetsen in een week. Ik ben niet de praatpaal voor iedereen met liefdesverdriet en andere problemen hoor, het gaat wel allemaal over school.
 

Het is goed dat we inspraak hebben en dat die inspraak goed geregeld is. Met die wiskundedocent hebben we een slimme afspraak gemaakt. Meer werk tijdens de les doen, zodat er minder huiswerk overblijft.”

 

Femke, 2 atheneum

x
Heel vaak is iets niet zo bedoeld
LEES MIJN VERHAAL

“Dit is een gezellige school, maar natuurlijk is er ook wel eens een opstootje. Iemand laat zich uitdagen en ineens is er dan ‘gedoe’. En soms worden de ruziemakers ook nog aangemoedigd. Nogal stom, eigenlijk. De conciërges komen dan meteen naar buiten om er een einde aan de te maken.
 

Tijdens de lessen Dramataal gaat het over dit soort dingen: vechten, pesten, wat doet dat met een ander? En met jezelf? Hoe kun je het stoppen? We doen een soort toneelstukjes en we praten erover. Je leert je in te leven in iemand anders, zodat je kunt bedenken hoe het voelt als iemand een harde grap over je maakt. Of als je niet mee mag doen met een groepje.

Heel vaak is iets niet gemeen bedoeld, je wilt iemand helemaal niet pesten. Maar de ander kan het wel zo voelen. Het is goed om je daar bewust van te zijn. En het is goed dat degene die zich gepest voelt weet hoe hij daar iets van kan zeggen.”

 

Jaylee, 2 havo

x
Ik wist niet dat er docenten bestonden zoals hier
LEES MIJN VERHAAL

“Ik wist eigenlijk niet dat er docenten bestonden zoals hier. Ze maken grapjes met je, je kunt écht lol met ze hebben, maar ze zijn ook echt streng. In de klas moet het gewoon rustig zijn en moet je je werk doen.
 

“Uit ervaring weet ik dat je je docenten om hulp moet vragen als het even niet zo lekker gaat. Niet allemaal natuurlijk, maar eentje die je fijn vindt. Met die ene docent heb ik een heel goede band gekregen. Hij heeft me geholpen om mijn werk goed te plannen, zodat ik meer rust heb. En hij nam de tijd om met me te praten als het niet zo goed ging. Als ik hem nu zie in de school en hij staat helemaal aan de andere kant van het trappenhuis dan zwaait hij en roept ‘Hé, Mielo!’. Hij groet mij altijd. Dat herinner ik me over twintig jaar nog.”

 

Mielo, 2 vmbo-tl

x
We werden met hockey derde van Zuid-Nederland
LEES MIJN VERHAAL

“Mijn lat ligt hoog, dat is altijd zo geweest. Hier op school heb ik geleerd dat het soms een beetje té hoog was, en dat dat niet goed voor je is. Ik heb veel gehad aan de tips om je werk goed te plannen, aan hoe je moet leren en hoe je je huiswerk goed kunt doen.

Als je iets heftigs meemaakt, zijn de docenten er voor je. Ik wilde na het overlijden van mijn vader per se mijn jaar afmaken en overgaan, terwijl ik ook heel veel verdriet had. Zij begrepen dat dit echt belangrijk voor mij was, dat ik de afleiding nodig had, en hebben me erdoorheen gesleept.
 

In die periode ben ik ook in het schoolteam gaan hockeyen. Ik hou van sport, van nieuwe mensen leren kennen en van presteren. Het is gaaf om samen in een team naar iets toe te werken. En met succes, in ons geval. We zijn op het schooltoernooi derde van zuid-Nederland geworden!”

 

Tess, 4 havo

x
Ik zie zoveel nieuws- gierigheid
LEES MIJN VERHAAL

“Leerlingen hebben allemaal hun eigen motivatie om aan het Talentum mee te doen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal beschikken over een hoge intelligentie en grote creativiteit. Ze zijn goed in het oplossen van ingewikkelde problemen.
 

Als coach begeleid ik ze in de uitvoering van hun project. Ik sta elke keer weer te kijken van de thema’s die leerlingen kiezen. Laatst wilde iemand uitzoeken of je aan de hersenen kunt zien of iemand een moordenaar is. Dat is zó interessant! Maar ook is er een leerling geweest die een eigen 3D-printer heeft gebouwd en er zijn leerlingen die een bedrijf opstartten met een heel innovatief idee. Als je leerlingen op een goede manier in de startblokken zet, komt er vaak zoveel moois uit!
 

Elke dag zie ik hoeveel creativiteit en nieuwsgierigheid er in leerlingen zit en wat dat voor mooie dingen oplevert. Er deed eens een leerling mee die helemaal geen goede cijfers haalde. Ik vermoedde dat hij aan het onderpresteren was, dat hij gewoon geen zin had om zijn best te doen. Toen hij bij Talentum begon, hing er een grote lok haar voor zijn ogen. Hij wilde een muziekstuk componeren en zocht uit wat je daar allemaal voor nodig hebt. Hoe verder hij kwam met het stuk, hoe verder dat haar uit zijn gezicht verdween. Hij ging bij wijze van spreken helemaal ‘open’! Door iets te doen waar hij zijn ei helemaal in kwijt kon, vond hij ook de motivatie voor de gewone lessen weer terug.”

 

Susette Schipperen, Talentum coach, hoogbegaafdheidspecialiste en docente Nederlands

x
Dat ding móet gewoon werken
LEES MIJN VERHAAL

“Huiswerk maken vind ik vaak saai. Maar als ik daarmee klaar ben kan ik aan mijn Talentum-project gaan werken: zelf een 3D-printer bouwen. Die moet in twee kleuren kleine voorwerpen van hoge kwaliteit kunnen printen. Denk aan een flesopener. Omdat mijn vader ook veel verstand heeft van techniek werk ik veel thuis aan het project. Het is ook te onhandig om al die spullen telkens van school naar huis te slepen.
 

“Het is moeilijk om de printer te ontwikkelen, elke week kom ik wel weer een nieuw probleem tegen. En elke keer los ik het op. Dat ding móet gewoon werken straks. Het is leuk om over zoiets ingewikkelds na te denken. Na een hele dag school weet ik dat ik nog iets ga doen wat ik écht leuk vind.
 

“Eigenlijk is het de bedoeling dat je gewone lessen niet volgt en in plaats daarvan aan je project werkt, maar dat doe ik niet. Ik wil alles meemaken, zeker weten dat ik niks mis.

“Voor ik voor het Beatrix koos heb ik ook op andere scholen gekeken, waar ze bijvoorbeeld een technasium hebben. Een goede optie als je van techniek houdt, maar op die andere school moest je dan een programma volgen met van die suffe thema’s waar ik helemaal niks mee heb. Hier mag je je project tenminste zelf kiezen.”

 

Milan, 3 atheneum

x
We hebben een eigen bedrijf opgericht
LEES MIJN VERHAAL

“Met een groepje hebben we een eigen bedrijf opgericht. We gaan een lepel met een ingebouwde thermometer ontwikkelen en verkopen. Daarvoor moeten we alles zelf doen: de productontwikkeling van de lepel, de marketing en de verkoop. Of er behoefte is aan ons product? Dat denk ik wel. Hoe vaak ik zelf mijn lip al niet verbrand heb omdat mijn thee nog te heet was…
 

“Ik vind het gaaf dat ik zo’n project op school kan doen. Het project is een onderdeel van Talentum. Dat is een programma voor leerlingen die een extra uitdaging zoeken. Die zoek ik niet perse, ik vind het atheneum moeilijk genoeg. Ik doe mee omdat ik van vernieuwing hou. Ik doe graag dingen die ik nog nooit heb gedaan. Ik zie het Talentum als een extra mogelijkheid om te ontdekken wat ik leuk vind.
 

“Hier op school voel ik echt de vrijheid om te doen wat ik zelf belangrijk en interessant vindt. Met ons project krijgen we hulp van Susette, zij is de coach vanuit Talentum, en van iemand uit het bedrijfsleven. Deze mensen zeggen niet voor wat je moet doen. Je moet vertellen wat jij wilt bereiken en dan helpen ze je daarbij.”

 

Anouk, 4 atheneum

x
Een keiharde stoel leidt af
LEES MIJN VERHAAL

“Ik had ook naar een gymnasium kunnen gaan, maar de klassieke talen spraken me niet aan. Niemand kon me uitleggen wat je daar aan hebt. Dan zoek ik de uitdaging liever in Engelstalig onderwijs, daar kun je straks alle kanten mee op.
 

“Voor mij is het belangrijk dat ik de bedoeling zie van wat ik aan het doen ben. Als ik die niet zie ben ik heel snel afgeleid. En dan word ik nog drukker dan ik al ben, niet fijn.

Ze hebben me gevraagd om aan Talentum mee te doen. Je mag dan gewone lesuren schrappen en in die tijd werken aan een project dat je zelf bedenkt. Lessen overslaan doe ik alleen als ik zeker weet dat ik niks belangrijks mis. Ik vraag ook altijd even aan de leraar of we nog iets superbelangrijks gaan doen voor de toets wat niet in het boek staat.
 

“Het project dat ik voor het Talentum heb bedacht is het ontwerpen van een ideale stoel. Niets leidt namelijk zo af als een keiharde stoel die vreselijk zit. Ik heb daar last van, andere mensen vast ook. Dus ik wil graag iets ontwikkelen dat meer comfort oplevert. Als je op mijn ideale stoel gaat zitten, kun je je goed concentreren op wat echt belangrijk is.”

 

Yannick, 2tta

x
Dát kan een podium met je doen
LEES MIJN VERHAAL

“Muziek is mijn leven. Ik ben er zó verslingerd aan dat ik er mijn beroep van ga maken. Daarom volg ik de vooropleiding Muziektheater Klassiek bij Fontys. Daar staat bijvoorbeeld ook solfège op het programma – een vak dat je leert hoe muziek in elkaar zit. De docenten daar vinden mijn stem en manier van zingen heel erg geschikt voor klassieke muziek, dus ik zing ook veel aria’s uit opera’s. Heel wat anders dan musical. Het is best moeilijk om voortdurend te switchen tussen die twee, want de techniek is compleet anders.
 

Ik heb aan alle musicals hier op het Beatrix meegedaan. Veel mensen zullen dat niet weten, want ik hoor regelmatig dat mensen me niet herkend hadden op het podium. Niet eens omdat ik er dan anders uitzie voor de rol, maar omdat ze me op een heel andere manier zien. Veel vrijer. Dat is dus wat een podium met je kan doen, dat je meer van jezelf durft te laten zien als je in de spotlights staat.
 

Het is bijzonder dat je school je helpt uit te vinden wat je echt wilt, en om jezelf in die richting te ontwikkelen. Zonder de begeleiding die ik hier heb gehad was ik nooit zover gekomen.”

 

Valérie, 6 atheneum

x
Ik bedoel: ik ben groot, stoer en bruin…
LEES MIJN VERHAAL

“Ik pas niet bepaald in het plaatje dat mensen van musicalsterren hebben. Ik bedoel, ik ben groot, stoer en bruin… Als ze me dan op het podium zien zingen valt hun mond open. Dat vind ik gaaf.

We studeren nu de musical Shrek in. Daar kan ik heerlijk in experimenteren. Carla, onze productieleider, stimuleert mij steeds om weer een beetje meer te durven. Van nature heb ik een nogal open en lief karakter, dus er is wel wat extra’s nodig om een geloofwaardige hoofdrol neer te zetten.

Als brugpieper deed ik ook mee aan de musical Grease, als achtergronddanser. Ik heb zoveel lol gehad met de groep, zoveel vrienden gemaakt. En je doet dingen die je nog nooit gedaan hebt. Dansen heb ik altijd leuk gevonden, maar ik had nog nooit mét iemand gedanst. Dat moest in Grease en ik was bang dat het er stom uit zou zien, maar het bleek heel tof om te doen.
 

Misschien hoeft niet iedereen in een musical te gaan spelen, maar ik zou wel de tip willen geven dat je iets doet waar je heel blij van wordt. Daar word je namelijk heel gelukkig van.”

 

Stefan, 3 havo

x
Ze stráált
LEES MIJN VERHAAL

“Onzeker zijn over hoe je eruit ziet. Je niet kunnen concentreren. Denken dat je niet goed genoeg bent. Of dat je niet goed genoeg presteert. Het moeilijk vinden om vrienden te maken. Gek worden van je ouders die de hele tijd ruzie maken. Leerlingen komen met zoveel uiteenlopende problemen bij me…

Ik help leerlingen om van het probleem een hulpvraag te maken, iets waar ze zelf iets aan kunnen doen. En ik help ze dan om het voor elkaar te krijgen. Behalve natuurlijk als ik vermoed dat er iets ernstigs speelt waar professionele hulpverlening bij nodig is, dan leg ik een leerling uit dat we contact moeten opnemen met de ouders en dat we die hulp moeten regelen.
 

Mijn werk is mooi omdat ik leerlingen elke dag sterker zie worden. We delen hier verdriet en woede en allerlei emoties, maar meestal gaat uiteindelijk de zon schijnen. Ook voor het meisje dat zich doodongelukkig voelde in haar klas. Ze vond zichzelf lelijk en voelde zich niet geaccepteerd. Samen hebben we een klassengesprek gehouden waarin ze kon vertellen hoe ze zich voelde. De klas reageerde heel begripvol. Ze ging een sociale vaardigheidstraining doen. Onzekerheid zit in jezelf, en die kan kleiner worden als je leert dat contact maken op een heleboel manieren kan, ook op een manier die bij jou past.
 

“Ik kom haar nog wel eens tegen, altijd met vriendinnen. Ze stráált, dat is prachtig om te zien.”

 

Rens van Heerbeek, zorgcoördinator en leerlingbegeleider onderbouw

x
Zij had geen zin in het perfecte jurkje
LEES MIJN VERHAAL

“Als leerlingbegeleider ben ik een coach, maar geen hulpverlener. Heb je last van mensen in je omgeving? Of van je eigen gedachten of gevoelens? Dan kun je bij me terecht.
Een voorbeeld? Een meisje ontdekt dat ze lesbisch is, laten we haar Eva noemen. Haar ouders reageren positief, maar ze merkt na verloop van tijd dat ze de situatie toch niet echt accepteren. Eva is een stoere meid en haar ouders behandelen haar als een poppetje. Ze voelt zich niet serieus genomen en heeft daar veel last van.

Ik probeer leerlingen bij te brengen dat ze hun omgeving – in dit geval hun ouders – niet kunnen veranderen, maar wel de manier waarop ze met de situatie omgaan. Heel vaak is bespreken hoe je je voelt het begin van een oplossing. Zonder een wijzende vinger, zonder een oordeel te hebben over de ander. Dat was nu ook zo. Eva’s moeder had geen idee dat haar dochter geen zin had in een shoppingexpeditie op zoek naar het perfecte jurkje. Dat Eva hierdoor dacht dat haar moeder niet wilde accepteren dat ze lesbisch was. Een open gesprek klaarde de lucht en Eva voelt zich nu gelukkig en vrij om haar vriendin mee naar huis te nemen.

Het mooie is dat ze de situatie zelf heeft opgelost; ik heb haar alleen een duwtje in de rug gegeven zodat ze zich sterk genoeg voelde.”

 

Hetty Jansen, leerlingbegeleider bovenbouw havo/atheneum

x
Van mij krijg je tips die altijd waar zijn
LEES MIJN VERHAAL

“Studeren kan een flinke hindernisbaan zijn. Als remedial teacher leer ik je hoe je het beste kunt leren. Met ezelsbruggetjes, met concentratieoefeningen, door samen te bedenken hoe en waar je informatie kunt vinden… Iets voorkauwen doe ik nooit, want je hebt er veel meer aan om te ontdekken hoe je het zélf kunt. Dáár krijg je zelfvertrouwen van. Dáár ga je straks je diploma mee halen.

 

Als je dyslexie of dyscalculie hebt (en dat is officieel vastgesteld), kom je in je eerste half jaar om de week bij me langs. Een collega begeleidt mensen met dyscalculie – ik ben daarvoor veel te slecht in rekenen. Na dat eerste half jaar mag je zelf kiezen of je de begeleiding nog nodig hebt, in overleg met mij. De meeste leerlingen vinden het ‘wel handig’ en gaan door. Na de tweede klas maken leerlingen die behoefte hebben aan RT met mij een afspraak voor een vaste periode begeleiding.


Ook als je geen diagnose hebt, kun je altijd bij me terecht als je met leren vastloopt. Laatst zat er een dame bij me: heel slim, maar het lukte haar gewoon niet aan haar huiswerk te beginnen. Er was altijd zóveel afleiding. Nu heeft ze geleerd dat je het studeren én de afleiding kunt plannen – en heeft ze het beste van twee werelden.

Tot slot geef ik nog les in de klas: studievaardigheden waar je echt wat aan hebt. Je krijgt een heleboel gratis tips van me die áltijd waar zijn. Hoe je woordjes kunt stampen of een slimme begrippenlijst maakt. Hoe je onthoudt wat de 4e naamval is en wat mytochondriën doen. Die tips moet je overigens niet klakkeloos van me aannemen. Altijd zelf blijven nadenken.”

 

Maaike Bergman, remedial teacher

x
Hé, bedankt’, zeggen ze dan
LEES MIJN VERHAAL

Op het tta ga je ieder jaar op reis. In de eerste naar Engeland, in de tweede op uitwisseling naar Duitsland, in de derde naar een paar Engelse steden. Er zitten niet zo heel veel leerlingen op het tta, dus we kennen elkaar allemaal. Dat maakt het extra leuk. Natuurlijk zijn die reizen nuttig om aan je Engels te werken, maar het is vooral heel erg gezellig om samen onderweg te zijn en te voetballen, te zingen of in de Mc Donalds te zitten.

 

Mijn klasgenoten kennen mij ook omdat ik klassenvertegenwoordiger ben. Ik regel het met de docent als we te veel huiswerk krijgen of als er teveel toetsen in dezelfde week gepland zijn. Het is handig als één persoon dat namens alle leerlingen bespreekt, maar ik voel me er niet extra belangrijk door of zo. Als een toets verzet wordt komen er wel eens klasgenoten naar me toe. ‘Hé, bedankt hè’, zeggen ze dan. Dat vind ik wel heel leuk.”

 

Lieke, 2tta

x
Engels helpt overal
LEES MIJN VERHAAL

 “In de bovenbouw van het tweetalig atheneum kun je naar India. Meehelpen met het bouwen van een school en de kinderen daar lesgeven in het Engels. Ik heb al met mijn ouders afgesproken dat ik daarheen ga. India is niet een heel rijk land, het lijkt me heel speciaal om mensen daar te kunnen helpen.

 

Zoals wij hier goed Engels leren moeten kinderen het daar ook goed kunnen. Dan krijgen zij ook een mooie toekomst.”

Mick, 2tta

x
Ze zijn allemaal even uniek
LEES MIJN VERHAAL

“Zingen doe ik de hele dag. Niet altijd hardop hoor, maar er zit altijd muziek in mijn hoofd. Niet zo gek dus dat ik naar de Musical Factory ging en later naar het conservatorium. Heel verstandig koos ik daar de opleiding ‘Docent muziek’. In de professionele artiestenwereld gaat het er heftig aan toe, niks voor mij. En als docent heb je altijd werk, was de gedachte. Bleek die keuze toch enorm goed bij me te passen!

 

Iedereen die aan de musical meedoet heeft iets bijzonders. Een prachtige stem, mooie uitstraling, goede moves. De uitdaging is om al die talenten verder te laten groeien én om ze samen te smeden tot een harmonieus geheel waarin iedereen op zijn eigen manier kan schitteren. Daar hebben we per productie zo’n anderhalf jaar de tijd voor. Een lekker lange periode waarin de deelnemers elkaar door en door kunnen leren kennen en vooral zichzelf ontdekken: wat kan ik? Wat wil ik op dat podium? Hoe kan ik het mooiste van mezelf laten zien?

 

Je moet voor deze musical auditeren; het niveau is hoog. Het wordt steeds hoger en dat is logisch als je ziet hoeveel talent er aan programma’s als The Voice meedoet… Stap voor stap bouwen we de voorstelling op. Eerst oefenen we alleen losse teksten en losse liedjes, dan hele scènes, dan meerdere achter elkaar, dan komt er decor bij en de muziek. Je zou me moeten zien als ik bij de uitvoering in het theater mijn leerlingen met zelfvertrouwen het podium zie staan. Allemaal even uniek. Dan vloeit er wel eens een traantje, van trots.”

 

Carla Lagarde, productieleider Beatrix Musical

x
Twenty-first Century skills zijn belangrijker dan vakken
LEES MIJN VERHAAL

“Er is één zin die onze docenten erin stampen en dat is: ‘Een 5M-leerling is verantwoordelijk voor zijn eigen leerproces’. Dat is ook echt zo. Net als iedereen hier op school leren we vakken, maar dan binnen een thema of een project, waar we samen allerlei werkstukken voor maken. De vaardigheden die je daarvoor nodig hebt, zoals goed plannen en samenwerken, zijn net zo belangrijk als de theorie leren. Twenty-first century skills, noemen ze dat.

 

“In de groep zitten mensen van vmbo-tl, havo en atheneum door elkaar. Dat merk je niet, omdat je allemaal op je eigen niveau werkt aan het thema dat centraal staat. En je kunt elkaar helpen, want iedereen kent en weet vanuit zijn achtergrond weer andere dingen.”

 

Damian, 5M3

x
Lekker overdreven doen
LEES MIJN VERHAAL

"Het is allemaal begonnen toen mijn moeder theaterles ging volgen. ‘Hebben ze dat ook voor kinderen?’, vroeg ik. ‘Dán wil ik ook.' Acteren vind ik nog steeds het moeilijkste om te doen. Ik oefen heel veel op mijn mimiek, op expressie. Inmiddels ben ik er wel achter dat je daar vooral beter in wordt door het veel te doen. Dus veel oefenen en veel optreden.

 

De musical is alleen al geweldig omdat we bij het maken ervan zoveel plezier hebben. Het is ook gaaf dat je je ontwikkelt. Dat je steeds beter leert hoe je op het podium álles uit jezelf kunt halen. Ik doe graag gek, maar op school ben ik vooral serieus met mijn werk bezig. In de musical kan ik lekker overdreven doen. Klasgenoten zeggen wel eens dat ik compleet anders ben op het podium maar dat vind ik zelf niet. Ik laat alleen andere dingen van mezelf zien.

 

Mijn hoogtepunt was de hoofdrol in de musical Hairspray. Na afloop kwam onze begeleider naar me toe en pakte me met twee handen beet. ‘Je hebt het zó ontzettend goed gedaan’, zei ze. Dat moment zal ik me altijd herinneren. Toen was ik wel trots op mezelf."

 

Renske, 4 vmbo-tl

x
Ik volg bijzondere vakken die je anders niet krijgt
LEES MIJN VERHAAL

“De eerste paar dagen dacht ik: wow! Wat is het veel, wat is het nieuw, wat is het onbekend. Maar ik vond al snel mijn weg. Ik ben zelf nogal rustig en ben blij dat ik in een vrij kleine klas zit, dat helpt waarschijnlijk wel om elkaar en de school snel te leren kennen.

 

Ik heb speciaal gekozen voor Atheneum+ omdat je daar bijzondere vakken kunt volgen die je anders niet krijgt. Elk kwartaal iets anders. PR&Communicatie, Spaans, Filosofie, techniek… het is leuk om met dingen bezig te zijn die je nog niet kent. Of ik er later iets aan heb weet ik nu natuurlijk nog niet. Maar misschien helpt het om beter te weten wat ik na deze school wil gaan doen.”

 

David, 1 atheneum+

x
… dan mag je eerder naar huis
LEES MIJN VERHAAL

“Je kunt heel goed merken dat 5M anders is als er een keer een docent van de reguliere opleiding voor de klas staat. Die schijnt dan te denken dat wij zó zelfstandig werken dat we zelf wel kunnen bepalen wat we die ochtend gaan doen. Zo simpel is het natuurlijk ook weer niet!"

 

“Onze docenten begeleiden ons erg goed. Elke acht weken werken we aan een thema en moeten we opdrachten en werkstukken maken. We krijgen goed uitgelegd wat er van ons verwacht wordt, wat we moeten leren en wat we moeten doen. Hóe we dat vervolgens doen en met wie en wanneer mogen we zelf uitzoeken."

 

“Je moet echt geen 5M gaan doen als je niet kunt plannen. Ik dacht de eerste twee blokken ook dat ik al mijn werk in de laatste twee weken nog wel af zou krijgen. Niet dus. Harde les geleerd: plannen moet. Je krijgt er ook hulp bij en nu gaat het goed. Ze pakken dat hier ook wel heel slim aan: als je je werk goed gepland hebt en op tijd met alles klaar bent, mag je eerder naar huis.”

 

Luna, 3 5M

x
ik wil meer zien